Dina világa

Mracipános szilvás pite, Blogkóstoló XI.

Én is elkészültem a blogkóstolós sütéssel. Vegyes érzelmekkel írok most, mert nagy-nagy lendülettel vetettem bele magam, és előre éreztem az ízt, amit vártam. Nem teljesen sikerült elérni a tökéletest. 🙂
A sorsoláson nekem Eszti blogja jutott, a Méz és Olíva nevezetű, amiről gyorsan ki is választottam a kedvemre való receptet, ami mi más is lehetne, mint marcipános? 🙂 Ez a málnás marcipános pite volt. Aranyos blog, kedves szavakkal, jó kis receptekkel, érdemes kutakodni nála. 🙂
Mivel friss málna már nincs, fagyasztottat nem szerettem volna, így szilvásat sütöttem, mert tudom, hogy jó pajtások a marcipánnal. Így aztán fahéj is került bele, szintén jó haver. Kóstoltam már ezt a hármast, akkor nagyon bejött!
A marcipán mennyiségét megemeltem, egyrészt, mert Eszti szerint is lehetne marcipánosabb, másrészt, mert volt pont 25 deka rózsaszín marcim, ami ide még színében is pont passzolt.
Recept tehát:
A tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2-3 ek méz
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 cs sütőpor

Töltelék

  • 25 dkg tejföl
  • 25 dkg marcipánmassza
  • 2 tojás
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 30 dkg kékszilva

A lisztet vajjal, cukorral elmorzsoljuk, többi összetevővel omlós tésztát gyúrunk, behűtjük. Pár óra múlva kibélelünk vele egy piteformát (nálam most 22*31-es tepsi), majd jöhet a töltelék. A gyümölcsön kívül mindent az aprítógépbe pakoltam, összepörgettem, beleöntöttem, a szilvát darabolva rádobáltam.  180°C-on sütöttem addig, míg a töltelék már nagyjából megszilárdult.

Konklúzió:

ad 1: a tészta iszonyú vastag, pedig nagyobb felületen oszlott a mennyiség, legközelebb bőven elég a fele.

ad 2: nagy hiba tejföllel kikeverni a tölteléket, egyszerűen nem illik hozzá az a fanyar, savas íz. Kicsit drágább, de helyettesítsük zsíros tejszínnel, sokkal-sokkal finomabb!

ad 3: simán kell bele 25 dkg marcipán, így is alig lehetett érezni, eredetileg 10 deka lett volna.

ad 4: 50 dkg gyümölcs az eredeti, a 30 is elég, hogy más íz is szerephez jusson.

ad 5: Nem kell 180°C, így a tészta már sötétbarna, mire a krém hajlandó végre megszilárdulni. Inkább lassabb, de hosszabb sütési időt igényel, maradjunk a 160, max.170 foknál, kb. háromnegyed órát, így bizton megsül a tölti, mielőtt túlsülne a tészta.

Egyébként meg igen érdekes, nagyon finom, krémes sütit kapunk. :))

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Igen, ez inkább krémesebb pite. És ha nem bánod (remélem, nem :)), nyúltam az ízkombódat, és a szombati pitepartyra – amire hivatalosak voltunk – egy marcipános szilvás pitét vittem, természetesen fahéjjal. Nagyon kapós volt (o), nekem csak a gyerekek maradéka jutott kóstoló gyanánt 🙂 Úgyhogy én is köszönöm az ötleted (f)

  2. Persze, szerintem is a gyümölcsváltás okozott ízbeli különbséget! 🙂 Már újráztam belőle tejszínnel, ezúttal piteformában, kicsit vékonyabb tésztával, és most egészen selymes íze lett a tölteléknek. Azóta rájöttem már, hogy bennem van a hiba, én valami frangepane-szerű állag- és ízélményt vártam, nyilván ez egy sokkal krémesebb, lágyabb pite, mint amit elképzeltem hibásan. De mindenképpen köszönöm az ötletet, mindkétszer hihetetlen gyorsan elfogyott! 😀

  3. Eszter Pál says:

    Szerintem is jól néz ki 🙂 És köszönöm a tapasztalatokat is. A szilvához tényleg túl fanyar lehetett a tejföl, de nekem a málnával nem volt az. De azért kipróbálom majd tejszínnel is, sőt igazából a mascarponéval is kacérkodtam még. A marcipán mennyiségét ha nem bánod, meg is emelem a receptben, mert én is éreztem, hogy lehetne több, de még azóta sem volt lehetőségem újrasütni. Egyébként ebben a kerámia piteformában nekem máshogy sül a tészta, mint tepsiben. Ha kerámiában sütöm, akkor picit melegebb sütőt elbír. Mondjuk, azt el kell mondjam, hogy az új sütőm nyomába sem ér a réginek :(Egyébként nagyon tetszik az ízkombináció, amit kitaláltál 🙂 Szilva, fahéj, marcipán… hmmm…. (h)

  4. Igen, ízlések és pofonok. 🙂 Nagyon jó kis recept, tényleg, fiamnak kimondottan ízlett, bár ő is meghagyta a süti szélét (vastag volt), és fanyarnak találta a krémet. Viszont elfogyott, tehát az ötlet remek. Csak finomítanék rajta picit. :))

  5. tejszínhab says:

    Ebből is látszik, h ízlések és pofonok 🙂 A kép alapján simán nyújtanám a tányérom amúgy :))

  6. Millye says:

    Imádom a marcipánt úgyhogy nekem nagyon csábító ez a recept 🙂 A kép alapján mennyei lehetett 🙂

  7. Szofi says:

    hehe, nekem az előző körben jutott Eszti blogja és pont ezt a pitét néztem ki, de végül kifutottam az időből és mást kellett választanom!

  8. Hankka says:

    Jól néz ki, és jó, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! 🙂 Én is nagyon szeretem a marcipános sütiket, egyszer talán elkészítem az instrukcióid alapján! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!