Szerelmes lettem ebbe a süteménybe! Annyira lágy, édes, fahéjas! Abbahagyhatatlan! 🙂
Csak hogy éreztessem, milyen puha, a villa ezen a képen saját súlyával nyomódott bele, nem kellet rányomnom.
Tipikus amerikai süti, ami a “lustaság, fél egészség” egyik ínycsiklandó példája. Imádják ugyanis reggelire a még friss fahéjas csigát. Ez eddig oké. Hogy a házi a legfinomabb, az is tény. Hogy manapság egyre kevesebb ideje és/vagy energiája van a családanyáknak friss fahéjas csigát sütni, az nem kell részleteznem.
Utánanyomoztam alaposan, és rájöttem, hogy a cukorimádó amcsik nagyon szeretik azt a verziót, hogy a még sületlen fahéjas csigákat egymás mellé ültetik tortaformába, (ahol a kelt tésztás tekercsek tölteléke fahéjas cukros vaj, elég sok), majd a még forró süteményre még cukormáz is kerül. Igen hosszadalmas, fárasztó sütemény, dagasztás, tekerés-töltés, kelesztés, mázazás, stb., stb.
Ezt egyszerűsítette le egy igen kreatív háziasszony úgy, hogy az ízélmény megmaradjon, ám az elkészítés csak negyed óra legyen, plusz sütés.
Amely verziót végül elkészítettem, miután több keringő receptet is átnéztem, arányait összehasonlítottam,
az ez volt.
Avagy:
3 bögre liszt (sima, 2,5 dl-es)
1/2 teáskanál só
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor (10 gramm)
1,5 bögre tej
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
1/2 bögre olvasztott vaj (10 dekás darab)
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajon kívül minden egyebet, amit aztán ráöntünk a szárazakra, és alaposan elkeverjük. Jöhet a vaj. Alaposan kikent tepsibe öntjük. (Az enyém 21*35 cm-es.)
Aztán:
1 bögre lágy vaj
1 bögre cukor (lehetőleg barna)
2 evőkanál liszt
1 evőkanál fahéj
Összedolgozva lágy vajkrémet kapunk, amit kis halmokban a tésztára dobálunk elszórva. Így:
Mellette a kis füzet egy naptár, az idei. Még van benne pár lap, aminek üres a hátoldala. 😛 Szerintem hasonlóan “Most nekem papírt gyorsan, receptet kell leírnom!” típusú emberkék találták fel a recept-naptárat. Ja, ezen vetettem össze a különböző arányokat, végül a bőségesebb mellett döntöttem. Nyilván.
Aztán egy késsel örvényeket húzunk, kissé márványosra keverjük az egészet. Ilyen lesz nagyjából:
Mikor ez megvan, 170 °C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróba fals lehet! Nem szabad kiszárítani! A széle szép aranybarna, de a süti puha. És jóval korábban burkolja be a lakást a fenséges fahéjillat, mint hogy kész lenne. :))
Most, még forrón jöjjön a máz. (Ezt megfeleztem, mert azért ez már nekem is soknak tűnt!)
1 bögre porcukor
2,5 evőkanál tej
1 csomag vaníliás cukor
Rácsorgatjuk, várunk egy picit, hogy megkössön, addig csak nyeldekeljük a már sóvárgástól gyűlt nyálunkat. 😀
Száradj már, száradj már mázacska, szeretném már felvágni! Sáláálá! 😀
Az első 3 kocka, még melegen, és mint kiderült, így a legfinomabb! Ó, így maga a mennyország! 🙂
Savanyú. 🙂 A fahéjas, édes töltelékhez nemigen passzol, bár kinek mi tetszik. Ha almát is dobálsz a tésztába apró kockákra vágva, és mondjuk citrom helyett narancslével oldod, akkor egész kellemes karácsonyi ízvilágot hozhatsz ki. Nem is rossz ötlet! 🙂
Milyen lehet a porcukros öntet a végén tej helyett citromlével kikerve?
Kedves Anonymus! Őszintén örülök, hogy átszabtad egészségesebbre a receptet, az ilyen kezdeményezések teszik több ember számára is élvezhetővé ezeket a remek sütiket! 🙂 Mindenképpen meséld el, milyen lett, és hogy neked is határokat feszegette-e édesség tekintetében! 🙂 (sokaknak túl édes, nekem pont jó, pedig én is csökkentettem a cukron, kíváncsi vagyok, te hogyan éled meg!)
Az én próbálkozásom most sült, én a fahájas töltelékbe barna cukor helyett két jókora evőkanál mézet tettem. Szerintem nem rontja el.. és belekeverni is könnyebb szerintem, mert e méztől egy nyúlósabb folyékonyabb halmazállapotú dolgot kaptam, mintha cukorral lett volna, és villával kevertem bele. Valamint teljes kiőrlésű liszttel és nyírfacukorral készítettem a tésztáját, kíváncsi vagyok a végeredményre, mennyire jön fel így a tészta és mennyire lesz lágy.
Megtaláltam, igen! :)) Annyira-de annyira, szóval már te is tudod, mennyire! 🙂
Én is elkészítettem, egyszerű és nagyszerű! Fahéjimádóknak pedig egyenesen kötelező darab! 🙂
Ugye? 😀 Imádjuk, mindig jöhet, egyszerűen fantasztikus! 🙂
Ma bukkantam erre a receptedre, már meg is sült. Hmmm …. 🙂
Jíííhaaa! 😀 Juj, ilyenkor olyan, de olyan boldog vagyok! :)) Ugye, hogy ugye? 🙂 Köszzönöm a visszajelzést! 🙂
Kedves Dina! Elkészült nálam ez a csoda süti és a bevezetődben egyáltalán nem túloztál a végerdményt illetően! Ez valami mennyei!!!!:)
Hajrá! 😀 Gyerekeim is már most leadták a további időpontokat, mikor muszáj lesz újrázni. 🙂
Ú, Te ne tudd meg, mikor Erika közzétette, már aznap tiszta beteg voltam miatta! Végig éreztem a számban az íz ígéretét, és alig bírtam kivárni, hogy kész legyen! Beváltotta, amit vártam tőle! :))))
Miért van az, hogy most ebédeltem de máris ennék valami finomat??? Kellett nekem ide benézni!!! :-DDD Ezt muszáj lesz kipróbálnom, köszi! 🙂
Hmmm….olyan kedvet csináltál a recepthez (amit a képek csak tovább erősítettek), hogy úgy érzem: most azonnal el kell készítenem!!!:)
Miért is nem készítünk egyet? 🙂 Mekkora buli lenne már! 🙂
Nekünk kedvencünk lett, remélem nálatok is sikert arat! 🙂
😀 Fincsi is nagyon! 🙂 Talán azért a naptár, mert az nem kallódik el olyan gyakran, mint egy-egy papírdarab. Hát nem?
Simán ez is szerepelhetne egy naptárban 🙂 Nagyon jól néz ki 🙂
Ó, ezt ki kell próbálnom, nagyon finom lehet! Köszi a receptet!:-)
Azt hittem csak én firkálom fel a recepteket a naptár üres hátoldalára :)A süti is jól hangzik ám! :))