Dina világa

Kakaós lepény SAD felhívásra

A mostani SAD, azaz Süss! Alkoss! Díszíts! játék 18. fordulóját IldiKokki vezényli, felhívásának témája a falusi konyha. Mivel mindig is városban éltem, viszont azért sokat nyaraltam faluhelyen, hát leporoltam egy olyan receptet, amit nagymamám csinált sokszor, és tudom, hogy nagyon szeretik a sima, egyszerű piskótaféléket kis krémmel töltve. Gyors, és nagyon finom! :))

Szeretném pontosan idemásolni a lekörmölt kis receptet.

Kakaós lepény

1 tojás
25 dkg cukor
15 dkg  vaj
250 ml tej
2 nagy evőkanál kakaó (hollandra szavazok, gyönyörű és oltári finom)
25 liszt
1 sütőpor

A szobahőmérsékletű, puha vajat habosra keverjük a tojással, amit szintén előzőleg kivettem a hűtőből, hogy ne fagyassza vissza a vajat, így el lehessen szépen keverni. Hozzáöntjük a tej felét, cukrot, kakaót, és 10 percig keverjük. Jöhet a sütőporos liszt és a tej másik fele. Ezzel már nem keverjük sokáig, csak épp elkeveredjen. Ha túl sokáig gyötörjük, galuskaszerű tésztát kapunk, a süti veszít omlósságából végül. Kent, zsírozott tepsiben (így írtam ide, ez akkor tényleg zsírt jelentett, a tepsi 22*31 cm-es) 25-30 percig közepes lángon, tűpróbáig sütjük.
Házi baracklekvár a töltelék általában, most ehhez vaníliapudingos, vajjal kikevert főzött krém is társult, csak az érzés miatt. :))
1 tasak vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
4 evőkanál cukor
15 dkg vaj
A pudingot tejjel cukorral felfőzöm, langyosra hűtöm, langyosan kikeverem az előzőleg felhabosított vajjal. 
 

Irigyeltem Hankka katonás sütikockáit, gondoltam megpróbálok hasonlóan tálalni, de ő utánozhatatlan ebben! 😀 A süti viszont nagyon finom, eteti magát. 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mindenképpen, próbáld ki, tényleg gyors és nagyon fincsi! 🙂

  2. Tényleg? 😀 Nekem a keksztekercs csokis masszája volt az első, azóta is nagy szerelem, ez csak a második körben jött, de azóta is imádás van. 🙂 Tudod mi jutott eszembe? Vagyis ez már régebb óta motoszkál, hogy mamai sokszor csokibevonattal csinálta, házi baracklekvárral. Most mondd, hogy ez nem a Sacher tökéletes falusi verziója! 😀

  3. Szívesen megkínálnálak, ha még akadna belőle! 🙂

  4. Köszi a tippet, de meghagyom neked ezt a műfajt, nálad ez is gyönyörű! :)) A tortának meg uccu neki, nem olyan nagy falat, mint amennyire tartasz tőle! 😉

  5. Bizony, ennek sok változata van, hol puncsos krém, hol diós tészta, nagyon tudnak a mamik! 🙂

  6. Okki says:

    A te sütikockáid is szépek, nagyon kívánatosak!:)Kipróbálandó. 🙂

  7. teller-cake says:

    Ezt a receptet én is ismerem és ezerféleképpen variálom. Sőt, ez volt az első süti amit önállóan megsütöttem még hajdanán gyermekfejjel…:))) Mint echte falusi lány ezennel igazolom a SAD-ra való abszolút jogosultságát! ;-DDD

  8. Millye says:

    Fantasztikus! Most szívesen bűnöznék belőle 🙂

  9. Hankka says:

    Ó, nagyon is szépek ezek a kockák, ha van egy hosszú, lapos tálcád, azon talán még inkább mutatnak! 🙂 Látszik, hogy holland kakaót használtál, gyönyörű a tészta színe és nagyon kívánatos, így, ahogy van! :>) Még egy mondat: én pedig a kreativitásodat és az ügyességedet “irigylem”, de egyelőre meg sem próbálok ilyen tortacsodákat sütni! [-(

  10. Csigabige says:

    Nagyon szép lett ez a süti, biztos finom is! Én mamám is szokott falun hasonlót készíteni alkalmakkor 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!