Túrógombóc

Túrógombóc
Van bárki, aki ne szeretné? Nálunk nagy kedvenc. Eleinte, mikor csak próbálkoztam vele tiniként, volt, hogy a fazékban szétesett mind, fehér, sűrű löttyöt borítottam a lefolyóba. Olyan is akadt, hogy ping-pongozni lehetett volna a golyókkal, de azért leküldtük, mert hát azért mégis, legalább egyben volt. 😀 Végül ez az az arány, ami jól működik, a golyók szépek, van tartásuk, mégis omlósak, és veszettül finomak.
gombóc hempergetés
 A recept egyszerű:
75 dkg túró
14 dkg búzadara
3 egész tojás
2 tasak vaníliás cukor
csipet só
A túrót villával áttörjük, ne legyenek benne nagyobb rögök. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd a tálat lefóliázva 2-3 órát pihentetjük. A dara szépen megduzzad, a massza jól formázhatóvá válik.
Pihentetés közben negyed kiló zsemlemorzsát serpenyőben, kevés zsiradékon aranybarnára pirítunk. Vigyázat, a tűzről lehúzva még tovább hevíti a serpenyő alja, így néha keverjük át, és épp ezért a kívánt szín elérése előtt egy kicsivel már húzzuk le!
Nagy lábas vizet csipet sóval forralunk, nagy lángon, hogy lobogva forrjon. A masszából 3-4 cm átmérőjű labdacsokat formázunk vizes kézzel, egy tálcára felsorakoztatva. A forró vízbe dobjuk őket, 1 perc után óvatosan egy körkörös mozdulattal rákeverünk, nehogy letapadjon a gombóc. Kb. 5 perc kell neki, hogy átfőjön, feljön a víz színére, onnantól fél perc után szűrővel kiszedegetjük, és azonnal a morzsában meghempergetjük. Ez a mennyiség kétszeri főzés nálam, nem szeretem bezsúfolni őket, frissen főve törékenyek, vigyázni kell rájuk. 🙂
a kész gombócok

Mikor ehetőre hűlt, már tálalhatjuk is. Nálunk van, aki így szereti, simán csak a gombócot, van aki porcukorral és morzsával, ám a kedvenc a cukros tejfölös verzió.

tejföllel az igazi

Ehhez nálunk két nagy doboz zsíros tejfölt elkeverünk 1 tasak vaníliás cukorral és 3-4 evőkanál kristálycukorral, majd bőségesen nyakon öntjük a gombócokat. Repetázni szinte kötelező! 😀

Jó étvágyat!

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! 🙂 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Tovább a blogra »