Túrógombóc |
Van bárki, aki ne szeretné? Nálunk nagy kedvenc. Eleinte, mikor csak próbálkoztam vele tiniként, volt, hogy a fazékban szétesett mind, fehér, sűrű löttyöt borítottam a lefolyóba. Olyan is akadt, hogy ping-pongozni lehetett volna a golyókkal, de azért leküldtük, mert hát azért mégis, legalább egyben volt. 😀 Végül ez az az arány, ami jól működik, a golyók szépek, van tartásuk, mégis omlósak, és veszettül finomak.
gombóc hempergetés |
A recept egyszerű:
75 dkg túró
14 dkg búzadara
3 egész tojás
2 tasak vaníliás cukor
csipet só
A túrót villával áttörjük, ne legyenek benne nagyobb rögök. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd a tálat lefóliázva 2-3 órát pihentetjük. A dara szépen megduzzad, a massza jól formázhatóvá válik.
Pihentetés közben negyed kiló zsemlemorzsát serpenyőben, kevés zsiradékon aranybarnára pirítunk. Vigyázat, a tűzről lehúzva még tovább hevíti a serpenyő alja, így néha keverjük át, és épp ezért a kívánt szín elérése előtt egy kicsivel már húzzuk le!
Nagy lábas vizet csipet sóval forralunk, nagy lángon, hogy lobogva forrjon. A masszából 3-4 cm átmérőjű labdacsokat formázunk vizes kézzel, egy tálcára felsorakoztatva. A forró vízbe dobjuk őket, 1 perc után óvatosan egy körkörös mozdulattal rákeverünk, nehogy letapadjon a gombóc. Kb. 5 perc kell neki, hogy átfőjön, feljön a víz színére, onnantól fél perc után szűrővel kiszedegetjük, és azonnal a morzsában meghempergetjük. Ez a mennyiség kétszeri főzés nálam, nem szeretem bezsúfolni őket, frissen főve törékenyek, vigyázni kell rájuk. 🙂
a kész gombócok |
Mikor ehetőre hűlt, már tálalhatjuk is. Nálunk van, aki így szereti, simán csak a gombócot, van aki porcukorral és morzsával, ám a kedvenc a cukros tejfölös verzió.
tejföllel az igazi |
Ehhez nálunk két nagy doboz zsíros tejfölt elkeverünk 1 tasak vaníliás cukorral és 3-4 evőkanál kristálycukorral, majd bőségesen nyakon öntjük a gombócokat. Repetázni szinte kötelező! 😀
Jó étvágyat!
Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! 🙂
Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!
Ideveleeeee 🙂 imádjuk 🙂
vanília stimmt, fahéjjal még nem próbáltuk, pedig imááádom a fahéjat! Köszi az ötletet! 🙂
az biza, pár darabot úgy kellett lepkehálóval levadászni! :>)
rendben, Habosnak nyóc gombóc rendel! 🙂
érdekes, én is! 😛 😀
Én is szeretem a túrógombócot. Mi vaníliás tejföllel+fahéjjal szoktuk ennei 🙂
Nálunk is nagy kedvenc, hasonlóan készül és tejföllel csúszik leginkább! 🙂 Nagyon guszta, látszik, hogy milyen könnyed! 🙂
Miért nem lepődöm meg, hogy itt is találunk párhuzamot! 😀
Erről mindig az jut eszembe, hogy amikor férjem szüleinél először ettem túrógombócot teljesen dilisnek néztek amikor kértem mellé tejfölt. Aztán apósom megkóstolta a cukros tejföllel és elégedetten megállapította, hogy ő idáig nemigazán szerette a túrógombócot mert olyan fojtó, na de így…. Mit tanulhatnak a tótok a sváboktól! ;-DDD Guríthatnál erre párat….
Fúúúú, gombóc be’ nyóc’ 🙂
imÁdom, és PONT így 🙂