Gevuld speculaas, azaz skandináv frangipán

Első látásra/olvasásra szerelem. Aztán kivárás a megfelelő alkalomra. Ennél jobb alkalom nincs. 🙂 
Marka volt az elkövetője, ő hozta el nekünk ezt a fenséges süteményt, inkább nem “pitézem” le, ez annál sokkal nagyobb szám!  Ő kekszként emlegeti, mint megtudtam kint valóban nagyobbacska keksz méretű. 10-12 cm átmérővel. Hát az enyém hatalmas, 26 centiméteres átmérővel bír, így keksznek sem hívnám már. Marad a spekuláns-sütemény, mert tényleg számító, simán az ember ízélmény-emlékeire játszik, ezért újra és újra harapni kell belőle. 
Tészta:(26 centis tortaformához):
 
300 g liszt

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
 nagy csipet só

200 g cukor
½ teáskanál sütőpor

250 g puha vaj

1 evőkanál méz

1 nagy tojás
50 ml tejszín
 
 
a töltelékhez:

500 g mandulapaszta ( 250 gramm őrölt mandula+250 gramm cukor+2 tojás)


1 teáskanál citrom vagy narancs reszelt héja

2 teáskanál friss citrom vagy narancslé
vaníliás cukor

A szárazanyagokat a vajjal elmorzsoltam, majd középre egyszerre a méz, tejszín, tojás, gyors kézzel összegyúrtam, hűtőbe tettem. A krémhez finomra daráltam negyed kiló hántolt mandulát, elkevertem negyed kiló porcukorral, a két tojással, ízesítőkkel. 

A tészta felét kinyújtottam, piteformába fektettem, 180°C-os sütőben 10 perc alatt elősütöttem. Kivéve elkentem rajta a krémet, betakartam a kinyújtott maradék tésztával, és mivel mandulaforgácsom nem volt, a leeső tésztából készítettünk díszeket rá. Nagyon vékonyra nyújtva kijött belőle pár fenyő, hold, csillagok. 🙂

Az egész sütit lekenjük egy tojással, hústűvel össze-vissza szurkáljuk, és mehet be a sütőbe újabb 15-20 percre. Vagy amíg szép aranybarna színt kap. 🙂



Nem süti meg előre, mert bár bírná, és egyre finomabb lenne, de sajnos ez is párolog. Így hát az ünnep napján áll neki, ha azt akarja, hogy az ünnepi asztalra egy szelet legalább felkerülhessen. 🙂

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! 🙂 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Címkék:
Tovább a blogra »