Kapucíner házilag

Mindig is szerettem az igazi kapucíner szeletet, egyszerre volt omlós, kávés, krémesen lágy tejszínízű, és kesernyés. Szóval izgalmas és mennyei…volt. Régen. Aztán jöttek a nagy cégváltások, desing változás, receptúra váltás, és persze méretcsökkenés, ami után a jól ismert kedvenc már nem volt omlós, sőt, inkább gumiszerű, kevésbé volt kávés, viszont már a marcipán nyomát sem lehetett felfedezni benne, de még a bevonat is hajszálvékonnyá vált. El is maradt, azóta nem vettem, csak ha már nagyon kívántam, és minden egyes alkalommal megfogadtam, hogy soha többé.
Ági, a Konyhán innen, kerten túl blog írója a házigazdája az új SAD fordulónak, aminek a gasztroajándék a témája. Ezen merengtem, kitaláltam sok apróságot, aztán elvetettem, jött másik, majd azt is sutba vágtam. Végül mégiscsak megszületett az ötlet. 🙂
Kapucíner lett. De nem akartam kockákat, sem szeletet, és szerettem volna egy kis csavart bele. Tehát feltekertem. 😀 Na jó, kezdjük az elejéről. 🙂
Kapucíner csemege
100 g hántolt, darált mandula
100 g porcukor
forró víz pár csepp
20 g tejpor
20 g instant jó minőségű kávépor
100 g étcsokoládé
A mandulát a porcukorral és kiskanálnyi forró vízzel addig gyötörjük erősen gyúrva, míg összeáll. A mandula szemcséiből kipréselődő mandulaolaj lesz az összetartó erő, szóval tényleg csak kevés víz kell, inkább nyújtófával hengereljük a pulton, vagy erős markúak gyúrhatják is, össze fog állni. Ha végképp száraznak ítéljük, nedvesítsük be  a kezünket, és gyúrjuk tovább. Macerásnak hangzik, de ez csak pár perc, tényleg.
Ha megvan, vegyük ketté, egyik felébe gyúrjuk bele a tejport, és pici vizet még, ha kell, a másikba az instant kávét. Nyújtsuk ki a fehér lapot, lehetőleg téglalap formájúra, 2-3 mm-es vastagságúra.
Nyújtsuk ki a kávésat is, kb. ugyanakkorára, majd tegyük a fehér lapra. Szorosan tekerjük fel, és sodorva alakítsuk 3 cm átmérőjű, egyenletes hengerré. Most tegyük a hűtőbe picit dermedni, ha van időnk, így szebben lehet szeletelni. Ha nincs, vagy sietünk, azonmód vágjuk éles késsel 1 centis vastagságú csigákra. Kézzel alakítgathatunk még a formáján, hogy szép kerek legyen.
Gőz fölött melegítsük fel a csokoládét kis tálkában, majd mártsuk bele a korongokat. Sütőpapírral fedett tálcára, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni a bevonatot. Dermedés előtt díszíthetjük kedvünk szerint. 🙂
Amikor beleharaptam, el sem hittem, hogy ez ilyen finom tud lenni. Meglepően jóóóó lett! 😀 Szóval, gasztroajándéknak kitűnő választás, minden kávékedvelő ó-kapucíner rajongó kedvence lehet. 🙂

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! 🙂

 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

 

Címkék:
Tovább a blogra »