Játszunk az étellel. Néha színes, csillogó kristályok, néha áttetsző, ragyogó szépségek. Nem mellesleg finomak. És hol roppanós, hol puha állagúak. Karácsony tájékán kötelező. Mivel idén még nem vettem narancsot, feltöltöm a tavalyi képeket, de most már muszáj leírnom, hogyan készítettük anyuval együtt gyerekkorom óta. Már van gyorsabb verzió, de nekem pont a várakozás tetszik benne, hogy napokig “gondozgattam” az üvegben, mert az az én feladatom volt.
Percekig képes vagyok gyönyörködni a ragyogó mintákban, annyira kár, hogy ezt egy fotó nem adja vissza. Olyan jó élmény pedig. 🙂
Így készítsünk tehát napfényben életre kelő kristályköveket, akarom mondani cukrozott narancshéjat:
narancs héja
cukor
víz
hűtőszekrény
Nem kell egyszerre megpucolni a narancsokat. Amikor eszünk egyet, a héját ne dobjuk ki, kapirgáljuk vagy vágjuk ki belőle a fehér belsőt, és vágjuk tetszőleges formákra, majd befőttesüvegbe gyömöszöljük, hideg vízzel feltöltjük, és irány a hűtő. Következő narancsnál szintúgy, mehet a héja a többi közé. Egy dologra kell figyelni, hogy minden nap a vizet öntsük le a héjakról, és pótoljuk tiszta hideg vízzel újra. Ez volt az én feladatom mindig. 🙂
3-4 nap ázás után, amikor már szép puhák, majdnem áttetszőek a héjak, kezelésbe vesszük őket. Leöntjük az áztatóvizet, lábasba tesszük, és felöntjük újabb adag tiszta vízzel. Felforraljuk, pár perc lobogva forrás után leszűrjük, lecsepegtetjük, lemérjük. A héjjal megegyező mennyiségű cukorral feltesszük újra a tűzre. Ide már nem kell víz, van a héjban elég.
Nem kell nagy lángon, nem karamellizálni akarjuk. Lassú lángon, néha átkeverve addig játszunk vele, míg a héjak üvegessé válnak, a szirup már habot vet, de még folyik. Ekkor sütőpapíros tálcára borítjuk, és széthúzgáljuk egymástól a darabokat, ne kelljen utólag széttöredezni. A cukor szépen bevonja, néhol fényes máz, máshol kristályos réteg keletkezik rajta. A vastagabb héjak puhák, a vékonyabbak törős-roppanós állagúak lesznek. Ki ezt, ki azt szereti a családban, így mindig vegyesen készül.
Aztán a szirupot elhasználom krémbe, vagy tortatésztába, a héj is gyümölcskenyérben, beigliben, stollenben végzi, már ha marad, mire odakerülök. Kellemes drágakőgyártást! 😀
Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! 🙂
Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!