Mracipános szilvás pite, Blogkóstoló XI.

Én is elkészültem a blogkóstolós sütéssel. Vegyes érzelmekkel írok most, mert nagy-nagy lendülettel vetettem bele magam, és előre éreztem az ízt, amit vártam. Nem teljesen sikerült elérni a tökéletest. 🙂
A sorsoláson nekem Eszti blogja jutott, a Méz és Olíva nevezetű, amiről gyorsan ki is választottam a kedvemre való receptet, ami mi más is lehetne, mint marcipános? 🙂 Ez a málnás marcipános pite volt. Aranyos blog, kedves szavakkal, jó kis receptekkel, érdemes kutakodni nála. 🙂
Mivel friss málna már nincs, fagyasztottat nem szerettem volna, így szilvásat sütöttem, mert tudom, hogy jó pajtások a marcipánnal. Így aztán fahéj is került bele, szintén jó haver. Kóstoltam már ezt a hármast, akkor nagyon bejött!
A marcipán mennyiségét megemeltem, egyrészt, mert Eszti szerint is lehetne marcipánosabb, másrészt, mert volt pont 25 deka rózsaszín marcim, ami ide még színében is pont passzolt.
Recept tehát:
A tésztához

Töltelék

A lisztet vajjal, cukorral elmorzsoljuk, többi összetevővel omlós tésztát gyúrunk, behűtjük. Pár óra múlva kibélelünk vele egy piteformát (nálam most 22*31-es tepsi), majd jöhet a töltelék. A gyümölcsön kívül mindent az aprítógépbe pakoltam, összepörgettem, beleöntöttem, a szilvát darabolva rádobáltam.  180°C-on sütöttem addig, míg a töltelék már nagyjából megszilárdult.

Konklúzió:

ad 1: a tészta iszonyú vastag, pedig nagyobb felületen oszlott a mennyiség, legközelebb bőven elég a fele.

ad 2: nagy hiba tejföllel kikeverni a tölteléket, egyszerűen nem illik hozzá az a fanyar, savas íz. Kicsit drágább, de helyettesítsük zsíros tejszínnel, sokkal-sokkal finomabb!

ad 3: simán kell bele 25 dkg marcipán, így is alig lehetett érezni, eredetileg 10 deka lett volna.

ad 4: 50 dkg gyümölcs az eredeti, a 30 is elég, hogy más íz is szerephez jusson.

ad 5: Nem kell 180°C, így a tészta már sötétbarna, mire a krém hajlandó végre megszilárdulni. Inkább lassabb, de hosszabb sütési időt igényel, maradjunk a 160, max.170 foknál, kb. háromnegyed órát, így bizton megsül a tölti, mielőtt túlsülne a tészta.

Egyébként meg igen érdekes, nagyon finom, krémes sütit kapunk. :))

Címkék:
Tovább a blogra »