Fahéjas tejszínes szilvafagyi roppanó, diómorzsás csokiburokban

Igen, elérkezett a várva várt pillanat, végre rászántam magam, azaz összekapartam a bátorságomat, és elkészítettem életem első mini magnum fagyiját. 🙂 Olyan sokszor nézegettem Praliné Zsuzsinál a kívánatosnál-kívánatosabb jégkrémeket, hogy egyszer csak úgy döntöttem, kész, vége, nem sóhajtozok most már, hanem nekiállok, hátha összejön. Összejött. 🙂 Innentől nincs megállás! 🙂
Online webshopban rendelhető jégkrémforma, kisebb, vagy nagyobb klasszikus alakú, szívecskés, vagy bordázott, tudom ajánlani, igen jó minőségű szilikomart, és csak egyszeri beruházás. (És még pálcikák is vannak a csomagban!) Ez a mini csak kétezer-párszáz forint volt, 4 darab finomság készülhet benne egyszerre. (Nem beszélve arról, hogy mennyire más egy házi fagyit kínálni, amit saját kezünkkel raktunk össze.)
Gyerekeim csodálkoztak is: Hú, ez te csináltad? Tényleg? Ez komoly? De baró! :)))
Szilvafagyi
3 tojás sárgája
10 dkg barna nádcukor (simával is jó)
2 teáskanál fahéj
3 dl zsíros tej
5 dkg aszalt szilva
10 dkg friss kékszilva
250 ml tejszín (30%-os állati)
10 dkg  étcsokoládé
diómorzsa
Az aszalt szilvát és a kékszilvát aprítógépben ledaráltam, átpörgettem, majd kicsit összefőztem, hogy kinyerjek némi lilás színt, ami nem nagyon sikerült, egész halvány lila lett, viszont az íze összetettebb lett, megerősödött, szóval nem is volt hülye ötlet.
A tojássárgáját cukorral, fahéjjal, tejjel forráspontig kevergetve összefőzzük, a szilvapürével összekeverve hűtőbe tesszük.
A jól behűtött tejszínt habbá verjük, a szilvás fagylaltalappal összeforgatjuk, és a kis formákat megtöltjük vele. A pálcikákat is a helyükre toljuk. Ez a mennyiség 8 darabra lenne elegendő, én a másik felét simán dobozba töltöttem, az indiános körbeülős muri miatt. 🙂
A csokoládét vékony, magas bögrébe tördeltem (egy kockát kihagyva), 1 teáskanál olajjal együtt mikróba küldtem. 10 másodpercenként átkevertem, nehogy az alja leégjen, mikor a felső kockák még egyben vannak. Mikor már szépen felolvadt, beledobtam a kihagyott egy kockát, olvadásig kevergettem, én így temperáltam a csokit. Ettől a kis trükktől lesz roppanós a burok, ez segíti újra kialakulni a kívánt rácsszerkezetet.
Kiemeltem a fagyikat a formából, belemártottam a csokiba, és enyhén rázó mozdulatokkal igyekeztem vékonyítani rajta. Roppant gyorsan ráfagy, csak pár másodpercig kell kézben tartani, vagy ezen idő alatt magtöretbe (mogyoró, mandula, stb.) forgatni. Nálam ez most diómorzsa volt, ami darált dió, darált keksz, rum, pici olvasztott vaj morzsásra gyúrva, kis időre tálcára kiterítve szikkadni, hogy ropogós legyen. Jól passzolt hozzá! 🙂
Formát pedig innen passzoltam: gasztroshop  
Tovább a blogra »