Szilvás fahéjas cobbler / Plum cobbler with cinammon

A minap újra Juci blogján jártam, miután kilelkendeztem magam az arckönyves fotói alatt. Egyszerűen csodás a csajszi, őrült jó sütikkel jön elő mindig.  Ettől behidaltam. Szilvás cobbler! Rendesen érezni véltem az illatokat, és már akkor elindult a nyálelválasztásom! 🙂
Rengeteg cobbler és crumble (ugyanez, csak morzsás tésztával) kering közkézen, de eddig nem éreztem ezt a sürgetést, nem telepedett ennyire meg az a hiányérzet, ami a kóstolás hiányából volt való.
Pont érik a szilva! 😉 Essünk is neki!
Cobbler
50 dkg szilva
1 alma
1 körte (vagy keményebb húsú barack, vagy szeder, vagy aki amivel szereti)
fahéj 
keményítő (itt vaníliás puding)
2 evőkanál cukor
A gyümölcsöket megmossuk, magtalanítjuk (kiszilvázzuk a magot…) felszeleteljük. Kiolajozott, liszttel halványan szórt pitesütő formába, vagy jelen esetben fémnyelű serpenyőbe halmozzuk. Én a tetejére tettem a keményebb gyümiket, így a szilva nem nagyon látszik, de sok-sok bele lett tömködve. Rászórjuk a cukrot, fahéjat, és bő egy evőkanálnyi keményítőt (vaníliás pudingport).

Eztán jöhet a korona. Kevés lisztem volt, csak 12 dkg, így 10 dekányi darált keksszel helyettesítettem az első körben (azóta újráztunk már).

25 dkg liszt

csipet só

1 sütőpor

5 dkg barna cukor

1 tojás

10 dkg olvasztott vaj

1,5 dl tejszín

vanília (esszencia vagy cukor, netán a rúd magjai)

Ezt nem túlkeverve összeállítjuk, és kis galuskákkal beborítjuk a gyümölcsöket. Nem baj, ha nem érnek össze, majd szépen összenőnek. Újra megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal, csak az érzés kedvéért. A tészta alatt látszik a keményítő itt-ott.

Aztán előmelegített sütőbe dugjuk, és pirulásig sütjük, szép lassan, hogy a gyümölcsnek legyen ideje szottyosodni, a keményítőnek sűríteni, tésztának pirulni, illatoknak áradni, családnak izgulni. Nálam 170°C-on volt kb. 35 perc.

Voilá! Így már sokkal jobban néz ki, nem? 🙂 Húúú, kanalat ide MOST!

Meg villát is, kézzel csak nem tolom arcba! Nagyon – mit nagyon? istenien – finom! Aki kicsit is csípte a szilvásgombóc töltelékét, az ki ne hagyja az életéből! 🙂

Kicsivel később elégedetten láttam, hogy nem csak engem varázsolt el:

A kedvenceim az ujjnyomocskák, mert a szirup az alján tényleg ellenállhatatlan! 🙂

Tovább a blogra »