Mogyoróvajas, tejkaramellás, csokis linzertorta /Peanut butter, dulce de leche and chocolate cake

Eljött az ideje, hogy végre elkészüljön nálam is egy verziója ennek a nemzetközi ízeket összehozó tortának.
Nemzetközi, mert a tészta osztrák (linzer), a dulce de leche, azaz tejkaramell portugál eredetnek örvend, a mogyoróvaj amerikai, a tetején a tejszínes csoki pedig francia (ott ganache). 
Többen, többféleképpen is elkészítették már, kismillió recept kering, ez most az én verzióm, fogadjátok szeretettel. 🙂
Tészta
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Alap linzert gyúrunk gyors kézzel, pár órát hűtőben pihen, majd vékonyra nyújtva kibéleljük vele a 22 cm-es  tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön.
180°C-on sütjük készre. Formában hagyjuk kihűlni, nem vesszük ki onnan.
Tejkaramell
1 liter tej (zsíros, 2,8%-os minimum)
35 dkg cukor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
Feltesszük főni, 1-1,5 óra alatt szépen besűrűsödik. Próbáltam a lehető legmasszívabbra, hogy ne folyjon szét. A kisült linzertortába öntjük.
Mogyoróhab
12 dkg pörkölt sós mogyoró
1 evőkanál olaj
2 evőkanál porcukor
2,5 dl tejszín
A sós mogyoróból és olajból aprítógéppel mogyoróvajat pörgetünk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a mogyoróvajat és porcukrot beleforgatjuk, rásimítjuk a már kihűlt tejkaramell rétegre.
Csoki
2 dl tejszín
100 gr étcsoki
50 gr fehércsoki
Nem gőzön, s nem lángon kavargatva, és nem részletekben, hanem az egészet egy mikrós tálba, be 2 percre, közben át-átkeverve. Mikor felolvadt, kevergetve kicsit visszahűtöttem, s ráöntöttem a torta tetejére.
Mivel a linzer hűlés közben kissé zsugorodott, így a csoki befolyt mellé is, a torta oldalára, de nem bántuk, sem ízéből, sem kinézetéből nem vett le jottányit sem. :))
Pár óra múltán meleg vízbe mártott éles késsel szeleteltem.  Jobb, ha hagyjuk szobahőmérsékletűre kiengedni kicsit, könnyebb szeletelni is és az ízek is jobban érződnek.
Tovább a blogra »