Eljött az ideje, hogy végre elkészüljön nálam is egy verziója ennek a nemzetközi ízeket összehozó tortának.
Nemzetközi, mert a tészta osztrák (linzer), a dulce de leche, azaz tejkaramell portugál eredetnek örvend, a mogyoróvaj amerikai, a tetején a tejszínes csoki pedig francia (ott ganache).
Többen, többféleképpen is elkészítették már, kismillió recept kering, ez most az én verzióm, fogadjátok szeretettel. 🙂
Tészta
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Alap linzert gyúrunk gyors kézzel, pár órát hűtőben pihen, majd vékonyra nyújtva kibéleljük vele a 22 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön.
180°C-on sütjük készre. Formában hagyjuk kihűlni, nem vesszük ki onnan.
Tejkaramell
1 liter tej (zsíros, 2,8%-os minimum)
35 dkg cukor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
Feltesszük főni, 1-1,5 óra alatt szépen besűrűsödik. Próbáltam a lehető legmasszívabbra, hogy ne folyjon szét. A kisült linzertortába öntjük.
Mogyoróhab
12 dkg pörkölt sós mogyoró
1 evőkanál olaj
2 evőkanál porcukor
2,5 dl tejszín
A sós mogyoróból és olajból aprítógéppel mogyoróvajat pörgetünk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a mogyoróvajat és porcukrot beleforgatjuk, rásimítjuk a már kihűlt tejkaramell rétegre.
Csoki
2 dl tejszín
100 gr étcsoki
50 gr fehércsoki
Nem gőzön, s nem lángon kavargatva, és nem részletekben, hanem az egészet egy mikrós tálba, be 2 percre, közben át-átkeverve. Mikor felolvadt, kevergetve kicsit visszahűtöttem, s ráöntöttem a torta tetejére.
Mivel a linzer hűlés közben kissé zsugorodott, így a csoki befolyt mellé is, a torta oldalára, de nem bántuk, sem ízéből, sem kinézetéből nem vett le jottányit sem. :))
Pár óra múltán meleg vízbe mártott éles késsel szeleteltem. Jobb, ha hagyjuk szobahőmérsékletűre kiengedni kicsit, könnyebb szeletelni is és az ízek is jobban érződnek.
Kedves Anonymus, Köszönöm szépen, aranyos vagy! 🙂 Igazad van, a forma nagysága kimaradt, ezt a normál méretű tortaformában készítettem, ami 22 cm átmérőjű. Köszönöm az észrevételt! 🙂
Kedves Dina! gratulalok az oldaladhoz, nagyon tetszik. A lerdesem, mekkora format hasznaltal ennel a tortanal?
Szeretettel fogadtam, ettől nagyon szeretettel már csak egy szeletet tudnék belőle fogadni! 🙂 Nagggyon jól néz ki! 🙂
Szívesen megkóstolnám! Nagyon mutatós lett! 🙂
Drága Marisz! Nyugodtan engedd el magad, kimondottan jól esik a csípőből kimondott ítélet! :)))
Nagyon kívánatos, gusztusos torta!Elnézést a kifejezésért: ez piszkosul jól néz ki!!!
Óóóó! (piruló smiley 500 darab) <3<3<3
Ez csak azt jelenti, hogy képes vagy szerénységgel állni a nyilvánvaló jó ízlés és szakmai tudás birtokában a hozzászólásokhoz 🙂 A jó barát meg őszinte, szóval ha béna lenne, hidd el, nem dicsérnénk 😉 Pussz!
Nagyon guszta, olyan szívesen megkóstolnám!:)
Ez a második alkalom, amikor totál ledöbbenek azon, hogy ilyen pozitívan reagáltok. 😀 Ez vagy azt jelenti, hogy kezd fejlődni az ízlésem, és egyre jobban eltalálok dolgokat, vagy azt, hogy kezdem kitanulni a fotózást. :DD Borzasztó jól esik, köszönöm! :))
Ez ütős!!! És a fotóid….elolvadok……:)
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, elájultam, azonnal kérek ebből!!!
Dina, ez valami brutális!!! Éttermekben csillagászati áron vesztegetnék 😉
Nagyonnnagyon guszta!