Somlói tekercs a Blogkóstoló játékra

Alig vártam, hogy legyen kis időm ezt megcsinálni! Már régóta szemezek vele, és most, hogy beneveztem egy játékba, lett is rá alkalmam.
Anita, az Ízemlékek blog háziasszonya a mostani Blogkóstoló játéknak, és rám most Rubin Gaby blogja jutott.
Rubintól a Somlói tekercs tetszett meg nagyon, mindenképpen el akartam készíteni.

A receptet nem hűen követtem, az is különbség, hogy a tésztát nejlonzacskókba töltve, egymás mellé húzott csíkokkal sütöttem meg gáztepsiben, így sűrűbben csíkos tésztát kaptam.

 6 tojás szétválasztva

120 g kristálycukor

120 g liszt

1 tasak sütőpor

1 teáskanál reszelt citromhéj

50 g darált dió

20 g kakaó (holland)

 A fehérjét a cukor felével és egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját a másik fele cukorral keverjük habosra a citromhéjjal, majd lazán forgassuk össze a liszttel és sütőporral, gyengéden adjuk hozzá a habot. vegyük háromfelé, egyik marad sima, másikba forgassuk a diót, harmadikba a kakaót.

Külön-külön töltsük nejlontasakba, csomózzuk el a száját, vágjuk le a sarkát.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe sűrűn egymás mellé húzzunk csíkokat felváltva, figyelve, hogy mindenhová jusson. Ha maradna, minden csíkra húzhatunk a saját “színéből”. 🙂

180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc.

A töltelékem nem tejszínhab, mert még mindig nem vagyunk igazi jó barátok, maradtam a vaníliás főzött krémnél. (2 sárgája, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás puding, 3,5 dl tejjel felfőzve, langyosan jön hozzá a 20 dkg habos vaj)

Az öntetem pedig nem pudingos-csokis, hanem vajas főzött, azaz 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, végül 0,5 dl erős rum összefőzve.
A piskótát sosem tekerem fel forrón, tök fölösleges, csak felázik, vagy összeszottyad a bent rekedt gőztől. Hagyjuk sütőpapírral együtt kihűlni egy jó 20 perc alatt. Aztán édesmorzsás pultra fordítsuk, húzzuk le a papírt, majd tegyük vissza rá, és vele együtt fordítsuk vissza. Mutatványnak tűnik, némi gyakorlatot is kíván talán, de ezzel a papírral a legkönnyebb feltekerni. 🙂 
Kenjük meg krémmel, jöhet még rá dió, vagy mazsola ízlés szerint, aztán tekerés! 🙂

Papírral együtt (amit szorosan körécsavarok) megy a hűtőbe pár órára. Egy éjszakán át a legjobb.
Másnap szeletel, öntettel nyakon önt, tejszínhabbal tálal. Nekem ez most hiányzott.
Jó étvágyat!

Tovább a blogra »