Idén valami új dologgal akartam előrukkolni. Tavaly a
répák hoztak friss vonulatot az ünnep hangulatához, most egy különleges sütivel szerettem volna üde színeket és mosolyt csalni a nem éppen bugyirohasztó forróságáról híres 2013-as Húsvét arcára.
Lám, délutánra ki is sütött a Nap! 😀 Jobb kezedet emeld Dina a bal vállad fölé, majd 3-4 ritmussal érintgesd tenyered a válladhoz. Well done! 😀
Nagyon, nagyon fincsi, bár soha-soha többé nem állok neki, csak ha már ősz, öreg, időben tobzódó anyóka leszek, és a már saját családot alapított gyerekeim hazalátogatnak, és mondjuk kifejezetten ezt kérik. Na akkor esetleg. Mert akármilyen finom, ezt a macerát egyszerűen nem éri meg. De azért leírom, hátha valaki van olyan fanatik, mint barátaim közül páran, és mégis nekiáll.
Ja, ha tojás helyett készítitek, mint én, akkor nem ártana tojás alakú sütikiszúró, nem úgy, mint ahogy nekem nincs. Ezért lettek kerek tojásaim. 🙂
Szóval 20 koronghoz (azaz 10 darab kekszhez):
110 gramm cukor
110 gramm porcukor
110 gramm lágy vaj
125 ml olaj
1 nagy tojás
1/2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
500 gramm liszt
vaníliaesszencia (vagy cukor)
ételfestékek
Krém:
200 ml tejszín (állati, min. 30%-os)
100 gramm tejcsoki
100 gramm étcsoki
A recept nem saját,
ITT találtam rá, igen jó fázisfotókat találtok nála, a tészta valóban olyan zsíros tapintatú, gyurmaszerű, ahogyan látszik. A lényeg, hogy a dobozba úgy kerüljön a tészta, hogy a kiszúrónál se kisebb, se sokkal nagyobb ne legyen. Elég nehéz ilyen alkalmatosságot találni, de ne adjuk fel, nekem is sikerült! 🙂 Miután minden réteget alaposan lenyomkodtunk, legalább 4-5 órát tartsuk fagyasztóban, hogy alaposan áthűljön. Utána vékonyan felszeleteljük, és megsütjük sütőpapíros lemezen, 180°C-on 10 perc alatt, majd még melegen kiszúrjuk belőle a kekszformát. Így egyformák. Mármint vastagságra nem, hisz ahhoz tudni kéne egyenletesen szeletelnem. 😉
A krémhez tejszínt felforral, csokit beletör, lassan kevergetve egységesít, 4-5 óra alatt behűt, óvatosan habosabbra ver. (Nem szabad túlkeverni, kicsapódhat, viszont isteni finom.)
Szóval szeletelés közben hullott atomjaira folyton, a lemezen rakosgattam össze, nyomorgattam egyűvé, aztán kiderült, hogy a recept azért annyira nem tuti, hisz betonkemény sütés után, kell neki minimum 2 nap, hogy visszapuhuljon. Legközelebb a sima 30-20-10-es linzert fogom használni, nem érdekelnek a csigaevők bolondériái. A krém úgy tökéletes, ahogy van, aki a keserűbb verziót szereti, az nyugodtan készítse 200 gramm étcsokoládéval.
Tény, hogy a locsolkodóknak nagyon ízlett, sok dicséretet bezsebeltem. 🙂