Ami nálam most négy lapból áll. Mikor hogy tartja kedvem. 🙂 Anyukám vaníliakrémmel készíti, Ő Hófehérkének hívja. Anyósom sűrű, majdnem fekete cikóriakávés krémmel tölti, náluk simán Ötlapos névre hallgat. Barátnőm anyukája a címben említetten beszél róla, és nem ő az egyetlen, aki ezt a fura szót használja. Én pedig anyum és anyósom krémjei közötti arany középúton maradok, bőven vaníliás, de nem túl édes, és remek módon kávés, de nem keserű.
Azaz
50 dkg liszt
10 dkg zsír
12 dkg cukor
1,5 dkg szalalkáli feloldva 3 evőkanál tejben
A lisztet cukrot elmorzsoljuk a zsírral, majd a szalalkálival gyúrjuk könnyen nyújtható tésztává. Ha kell, tejet adhatunk még hozzá.
Félórás pihentetés után, 5 cipóra osztjuk. Gáztepsi nagyságra nyújtjuk, majd a lisztezett lemezen, 180 °C-on egyenként megsütjük. Nem szabad barnára sütni! A lapot tiszta konyharuhára csúsztatjuk, sütjük a következőt. Óvatosan tehetjük egymásra is a lapokat, míg be nem töltjük.
Krém
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 tej
2 evőkanál cikória kávé
————
20 dkg porcukorral kihabosított 25 dkg vaj
Lisztet és cukrot a tejjel és kávéval krémes sűrűre főzzük, langyosan elkeverjük a cukros vajjal.
A lapokat betöltjük a krémmel, tetejére is jusson egy vékony réteg, majd hűtőbe tesszük minimum egy napra! Ez fontos, muszáj átpuhulnia, különben nem élvezhető igazán!
Nagyon kiadós, finom sütemény.