Cinnamon roll cake, azaz fahéjas-csiga torta

Szerelmes lettem ebbe a süteménybe! Annyira lágy, édes, fahéjas! Abbahagyhatatlan! 🙂
Csak hogy éreztessem, milyen puha, a villa ezen a képen saját súlyával nyomódott bele, nem kellet rányomnom.
Tipikus amerikai süti, ami a “lustaság, fél egészség” egyik ínycsiklandó példája. Imádják ugyanis reggelire a még friss fahéjas csigát. Ez eddig oké. Hogy a házi a legfinomabb, az is tény. Hogy manapság egyre kevesebb ideje és/vagy energiája van a családanyáknak friss fahéjas csigát sütni, az nem kell részleteznem. 
Utánanyomoztam alaposan, és rájöttem, hogy a cukorimádó amcsik nagyon szeretik azt a verziót, hogy a még sületlen fahéjas csigákat egymás mellé ültetik tortaformába, (ahol a kelt tésztás tekercsek tölteléke fahéjas cukros vaj, elég sok), majd a még forró süteményre még cukormáz is kerül. Igen hosszadalmas, fárasztó sütemény, dagasztás, tekerés-töltés, kelesztés, mázazás, stb., stb.
Ezt egyszerűsítette le egy igen  kreatív háziasszony úgy, hogy az ízélmény megmaradjon, ám az elkészítés csak negyed óra legyen, plusz sütés.
A sütit aki a figyelmembe ajánlotta, és a kutatásra ösztökélt ezáltal: Sasó, a Sütök, főzök blog gazdája. Köszi! 🙂
Amely verziót végül elkészítettem, miután több keringő receptet is átnéztem, arányait összehasonlítottam, az ez volt. 

Avagy:

3 bögre liszt (sima, 2,5 dl-es)

1/2 teáskanál só

1 bögre cukor

1 csomag sütőpor (10 gramm)

1,5 bögre tej

2 egész tojás

1 csomag vaníliás cukor

1/2 bögre olvasztott vaj (10 dekás darab)

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajon kívül minden egyebet, amit aztán ráöntünk a szárazakra, és alaposan elkeverjük. Jöhet a vaj. Alaposan kikent tepsibe öntjük. (Az enyém 21*35 cm-es.)

Aztán:

1 bögre lágy vaj

1 bögre cukor (lehetőleg barna)

2 evőkanál liszt

1 evőkanál fahéj

Összedolgozva lágy vajkrémet kapunk, amit kis halmokban a tésztára dobálunk elszórva. Így:

Mellette a kis füzet egy naptár, az idei. Még van benne pár lap, aminek üres a hátoldala. 😛 Szerintem hasonlóan “Most nekem papírt gyorsan, receptet kell leírnom!” típusú emberkék találták fel a recept-naptárat. Ja, ezen vetettem össze a különböző arányokat, végül a bőségesebb mellett döntöttem. Nyilván.

Aztán egy késsel örvényeket húzunk, kissé márványosra keverjük az egészet. Ilyen lesz nagyjából:

Mikor ez megvan, 170 °C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróba fals lehet! Nem szabad kiszárítani! A széle szép aranybarna, de a süti puha. És jóval korábban burkolja be a  lakást a fenséges fahéjillat, mint hogy kész lenne. :))

Most, még forrón jöjjön a máz. (Ezt megfeleztem, mert azért ez már nekem is soknak tűnt!)

1 bögre porcukor
2,5 evőkanál tej
1 csomag vaníliás cukor
Rácsorgatjuk, várunk egy picit, hogy megkössön, addig csak nyeldekeljük a már sóvárgástól gyűlt nyálunkat. 😀

Száradj már, száradj már mázacska, szeretném már felvágni! Sáláálá! 😀

Az első 3 kocka, még melegen, és mint kiderült, így a legfinomabb! Ó, így maga a mennyország! 🙂

Tovább a blogra »