Dina világa

Cinnamon roll cake, azaz fahéjas-csiga torta

Szerelmes lettem ebbe a süteménybe! Annyira lágy, édes, fahéjas! Abbahagyhatatlan! 🙂
Csak hogy éreztessem, milyen puha, a villa ezen a képen saját súlyával nyomódott bele, nem kellet rányomnom.
Tipikus amerikai süti, ami a “lustaság, fél egészség” egyik ínycsiklandó példája. Imádják ugyanis reggelire a még friss fahéjas csigát. Ez eddig oké. Hogy a házi a legfinomabb, az is tény. Hogy manapság egyre kevesebb ideje és/vagy energiája van a családanyáknak friss fahéjas csigát sütni, az nem kell részleteznem. 
Utánanyomoztam alaposan, és rájöttem, hogy a cukorimádó amcsik nagyon szeretik azt a verziót, hogy a még sületlen fahéjas csigákat egymás mellé ültetik tortaformába, (ahol a kelt tésztás tekercsek tölteléke fahéjas cukros vaj, elég sok), majd a még forró süteményre még cukormáz is kerül. Igen hosszadalmas, fárasztó sütemény, dagasztás, tekerés-töltés, kelesztés, mázazás, stb., stb.
Ezt egyszerűsítette le egy igen  kreatív háziasszony úgy, hogy az ízélmény megmaradjon, ám az elkészítés csak negyed óra legyen, plusz sütés.
A sütit aki a figyelmembe ajánlotta, és a kutatásra ösztökélt ezáltal: Sasó, a Sütök, főzök blog gazdája. Köszi! 🙂
Amely verziót végül elkészítettem, miután több keringő receptet is átnéztem, arányait összehasonlítottam, az ez volt. 

Avagy:

3 bögre liszt (sima, 2,5 dl-es)
1/2 teáskanál só
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor (10 gramm)
1,5 bögre tej
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
1/2 bögre olvasztott vaj (10 dekás darab)

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajon kívül minden egyebet, amit aztán ráöntünk a szárazakra, és alaposan elkeverjük. Jöhet a vaj. Alaposan kikent tepsibe öntjük. (Az enyém 21*35 cm-es.)

Aztán:

1 bögre lágy vaj
1 bögre cukor (lehetőleg barna)
2 evőkanál liszt
1 evőkanál fahéj

Összedolgozva lágy vajkrémet kapunk, amit kis halmokban a tésztára dobálunk elszórva. Így:

Mellette a kis füzet egy naptár, az idei. Még van benne pár lap, aminek üres a hátoldala. 😛 Szerintem hasonlóan “Most nekem papírt gyorsan, receptet kell leírnom!” típusú emberkék találták fel a recept-naptárat. Ja, ezen vetettem össze a különböző arányokat, végül a bőségesebb mellett döntöttem. Nyilván.

Aztán egy késsel örvényeket húzunk, kissé márványosra keverjük az egészet. Ilyen lesz nagyjából:

Mikor ez megvan, 170 °C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróba fals lehet! Nem szabad kiszárítani! A széle szép aranybarna, de a süti puha. És jóval korábban burkolja be a  lakást a fenséges fahéjillat, mint hogy kész lenne. :))

Most, még forrón jöjjön a máz. (Ezt megfeleztem, mert azért ez már nekem is soknak tűnt!)

1 bögre porcukor
2,5 evőkanál tej
1 csomag vaníliás cukor
Rácsorgatjuk, várunk egy picit, hogy megkössön, addig csak nyeldekeljük a már sóvárgástól gyűlt nyálunkat. 😀

Száradj már, száradj már mázacska, szeretném már felvágni! Sáláálá! 😀

Az első 3 kocka, még melegen, és mint kiderült, így a legfinomabb! Ó, így maga a mennyország! 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Savanyú. 🙂 A fahéjas, édes töltelékhez nemigen passzol, bár kinek mi tetszik. Ha almát is dobálsz a tésztába apró kockákra vágva, és mondjuk citrom helyett narancslével oldod, akkor egész kellemes karácsonyi ízvilágot hozhatsz ki. Nem is rossz ötlet! 🙂

  2. Anonymous says:

    Milyen lehet a porcukros öntet a végén tej helyett citromlével kikerve?

  3. Kedves Anonymus! Őszintén örülök, hogy átszabtad egészségesebbre a receptet, az ilyen kezdeményezések teszik több ember számára is élvezhetővé ezeket a remek sütiket! 🙂 Mindenképpen meséld el, milyen lett, és hogy neked is határokat feszegette-e édesség tekintetében! 🙂 (sokaknak túl édes, nekem pont jó, pedig én is csökkentettem a cukron, kíváncsi vagyok, te hogyan éled meg!)

  4. Anonymous says:

    Az én próbálkozásom most sült, én a fahájas töltelékbe barna cukor helyett két jókora evőkanál mézet tettem. Szerintem nem rontja el.. és belekeverni is könnyebb szerintem, mert e méztől egy nyúlósabb folyékonyabb halmazállapotú dolgot kaptam, mintha cukorral lett volna, és villával kevertem bele. Valamint teljes kiőrlésű liszttel és nyírfacukorral készítettem a tésztáját, kíváncsi vagyok a végeredményre, mennyire jön fel így a tészta és mennyire lesz lágy.

  5. Megtaláltam, igen! :)) Annyira-de annyira, szóval már te is tudod, mennyire! 🙂

  6. Én is elkészítettem, egyszerű és nagyszerű! Fahéjimádóknak pedig egyenesen kötelező darab! 🙂

  7. Ugye? 😀 Imádjuk, mindig jöhet, egyszerűen fantasztikus! 🙂

  8. Linyah says:

    Ma bukkantam erre a receptedre, már meg is sült. Hmmm …. 🙂

  9. Jíííhaaa! 😀 Juj, ilyenkor olyan, de olyan boldog vagyok! :)) Ugye, hogy ugye? 🙂 Köszzönöm a visszajelzést! 🙂

  10. Kedves Dina! Elkészült nálam ez a csoda süti és a bevezetődben egyáltalán nem túloztál a végerdményt illetően! Ez valami mennyei!!!!:)

  11. Hajrá! 😀 Gyerekeim is már most leadták a további időpontokat, mikor muszáj lesz újrázni. 🙂

  12. Ú, Te ne tudd meg, mikor Erika közzétette, már aznap tiszta beteg voltam miatta! Végig éreztem a számban az íz ígéretét, és alig bírtam kivárni, hogy kész legyen! Beváltotta, amit vártam tőle! :))))

  13. teller-cake says:

    Miért van az, hogy most ebédeltem de máris ennék valami finomat??? Kellett nekem ide benézni!!! :-DDD Ezt muszáj lesz kipróbálnom, köszi! 🙂

  14. heti menü says:

    Hmmm….olyan kedvet csináltál a recepthez (amit a képek csak tovább erősítettek), hogy úgy érzem: most azonnal el kell készítenem!!!:)

  15. Miért is nem készítünk egyet? 🙂 Mekkora buli lenne már! 🙂

  16. Nekünk kedvencünk lett, remélem nálatok is sikert arat! 🙂

  17. 😀 Fincsi is nagyon! 🙂 Talán azért a naptár, mert az nem kallódik el olyan gyakran, mint egy-egy papírdarab. Hát nem?

  18. tejszínhab says:

    Simán ez is szerepelhetne egy naptárban 🙂 Nagyon jól néz ki 🙂

  19. Sütis néne says:

    Ó, ezt ki kell próbálnom, nagyon finom lehet! Köszi a receptet!:-)

  20. BirgánAndi says:

    Azt hittem csak én firkálom fel a recepteket a naptár üres hátoldalára :)A süti is jól hangzik ám! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!