Piroska torta

Kolléganőm szerette volna meglepni anyukáját egy olyan tortával, ami “hát rád bízom, szereti a virágokat, kedvenc színe a piros, inkább nőies, mint vagány, ja, Piroskának hívják”. :)))

Én meg elővettem kedvenc fotókeresőmet (google), és pásztáztam valami egyszerű, de mégis egyedi,  virágos, de mégsem a hagyományos értelemben, szóval Mátyás királyos hangulatban vadásztam (igen is meg nem is, úton is meg nem is, stb.), Aztán ráakadtam ERRE, és tudtam, hogy ő lesz az.

Jó, jó, tudom, koppintás. De nagyon megtetszett, és azért picit átalakítottam na. :))

Ami igazán különlegessé teszi, az a torta maga. Lányzó közölte, hogy anyuja kedvenc süteménye a mézes-krémes, szóval legyek szíves azt valahogy tortába önteni. Oooké.

Szóval a tészta

5 tojás fehérje

12 dkg cukor

csipet só

fényes habbá verve,

5 tojás sárgája

12 dkg cukor

1,2 dl olaj

1,2 dl tej

3 evőkanál méz

2 kiskanál mézes fűszerkeverék

1 kiskanál fahéj

24 dkg liszt

kikeverve, majd a habbal összeelegyítve, formába töltve, 160 °C-on tűpróbáig sütve.

Vaníliás krém

1 csomag vaníliás pudingpor

2 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál liszt

3,5 dl tej (felfőzve, kevergetve visszahűtve)

25 dkg vaj (habosra keverve, majd a langyos pudinggal elegyítve).

A tortakarikát 4 lapra vágtam, majd alulról fölfelé így rétegeztem:  piskótalap, vaníliás krém, piskótalap, baracklekvár, piskótalap, vaníliás krém, piskótalap.

A visszajelzésből ítélve sikere volt! 🙂

Tovább a blogra »