Farönk

Kertészmérnök ismerősöm mit is kaphatott volna mást, mint egy szép…farönköt. 🙂

Nem volt nagy a torta, csak 6 szelet, de remélem ízben nagyot szól, újítottam kissé.

Kávés torta lett megbeszélve, így a tészta és a krémek is ehhez igazodnak.

Recept egy 15 cm átmérőjű formához:

Tészta:

3 tojás szétválasztva

12 dkg cukor

12 dkg liszt

0,7 dl olaj

kb. 1 dl tej

egy kis tasak 2 az 1-ben jó minőségű cappuccino granulátum

Krém I.

1,5 evőkanál vaníliás pudingpor

3 evőkanál cukor

1 evőkanál liszt

2 dl tej

4 evőkanál tejpor

15 dkg vaj

Krém II.

1,5 evőkanál vaníliás pudingpor

1,5 dl lefőzött kávé

3 evőkanál cukor

A tojások fehérjét 8 dkg cukorral fényes habbá verjük. A sárgájához adjuk a maradék 4 dkg cukrot, az olajat, és 1 dl tejet, elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a granulátumot. Azért nem port, hogy vágáskor szép pöttyös legyen, szerintem íz íze is jobban koncentrálódik, nem vegyül el annyira egy-egy falatkor. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel lazítjuk. Mehet bele a hab, 170°C-on jó 40 perc alatt sült készre. (Ne szörcsögjön a  teteje enyhe nyomásra.)

A vaníliás krémhez a tejport kikeverjük a vajjal, a többit pedig sűrű péppé főzzük, kihűlés után összekeverjük.

A kávés krémet összefőzzük, hagyjuk kihűlni.

A tortát három lapra vágtam, a vaníliás krém tetejére nyomtam habzsákkal a kávés pudingot, kívülről a vaníliás maradékával kentem körbe.

És végre jöhetett a móka! 🙂

Bár a marcipán, mire barnára gyúrtam, megunta a törődést, és nekiállt morzsálni, száradozni, de fakéreg lévén, most még talán nem is haragudtam annyira érte. 🙂 Gyerkőceim segítségével születtek apróságok a tortára, kis lila hernyó, pici sárga pók, pár gomba, fűszálak. Az erezetet marcipámintázóval húzkodtam a törzsbe.

Tovább a blogra »