Dina világa

Mákos muffin ropogós, fűszeres cukormázzal

Beütött az esti édességhiány! :)) Tegnap este hétkor álltam neki mákot darálni, gyerekeim boldog izgalommal figyelték, mi készül, és máris hozták a hűtőből a tojást, tejet, vajat, kapták elő a szekrényből a tálat. Ilyenkor milyen segítőkészek tudnak lenni! 😀
Ez az egyik legegyszerűbb, legfinomabb, legszaftosabb tésztájú muffin, amit nagyon szeretünk.
Hozzávalók (24 darabhoz):
4 tojás
16 dkg cukor
10 dkg olvasztott, de nem forró vaj
12 dkg liszt
15 dkg darált mák
1 sütőpor (elhagyható, de nálam berögzült)
1/2 dl tej
1/2 citrom héja
1 vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj
A tojások fehérjét a fele cukorral, csipet sóval habbá verjük. A sárgáját alaposan kidolgozzuk a többi cukorral, beleöntjük a vajat, tejet, elkeverjük, majd a többi hozzávalót, végül beleforgatjuk a habot.
A muffinsütőbe addigra a gyerekek már beletették a kapszlikat, és kikeverték a fahéjas cukrot. 🙂
Minden kis papírkosárba mehet egy evőkanál massza, és mindegyik tetejét egyenletesen (vagy nem) megszórjuk a fahéjas cukorral. 
170°C-os sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Nem kell keményre szárítani, ha kezünkkel hozzáérve, kicsit megnyomva még puhának találjuk, akkor kész van, kihűlés közben nyeri el végső állagát. A tetején a cukor épp csak összeáll, de nem karamellizálódik, kihűlve pikkelyes, roppanós bevonatot képez.
Langyosan is isteni, de másnap reggel, egy nagy bögre tejjel mennyei reggeli! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!