Svájcici

    Egy érdekes kérés érkezett, barátnőm férje egy svájci érdekeltségű vállalatnál dolgozik, és a főnökét szerette volna meglepni egy dobos-jellegű tortával. Nohát, meg is ijedtem rendesen, gondolva a két múltkori esetre a tojásos főzött krémmel kapcsolatban, úgyhogy nekiestem a jóbarátomnak Google-nak, ugyan kerítsen nekem egy stabil ötletet.  Találtam is több félét, de megint hibrid lett belőle, ez már csak ilyen.

    Cickókat kértek, Svájc lobogójába öltöztetve, azaz vörös az egész, középütt egy fehér kereszt. Lányom szerint fordított nővérke, és még csak nem is tudja mennyire igaza van! :DD 😉

    És ha már tudtam róluk, hogy finnyásak a magyar sütikre (speciel ők, a többi hegyi emberről nem tudok nyilatkozni), gondoltam felspécizem ezt a tortát, hátha sikerül egy kicsit különlegeset mutatnom nekik.

    Azt is nézegettem, hogy csomó cicitorta úgy néz ki a neten, hogy két golyó egymás mellett bimbókkal, azt kakukk. Szerettem volna, ha egy kicsit élethűbb, ha enyhén széttartó, alul kerekebb, felül lejtősebb, akárcsak az igazi. Szó-szó, majdnem sikerült maradéktalanul eltalálnom a formát, de elsőnek szerintem nem olyan vészes.

A “nyak” és a “derék” pedig nem keresendő, hisz a lobogó négyzet alakú, ezt próbáltam érzékeltetni Balázs kérésére. Szerintem meg észre sem fogják ezt venni, mármint hogy négyzet alapú. 😀

És akkor jöjjön a recept, ami szerintem így együtt frenetikusan ízletes lett, a csokitorták királya eddig, legalábbis az én ízlésemnek! 🙂

Tészta:  Kiskukta 4 tojásos, plusz 1 narancs reszelt héja.

Krém:

2 tojás

2 evőkanál liszt

16 dkg cukor

2 evőkanál kakaópor (ét)

2-2.5 dl tej. (függ a liszt és a kakaópor tulajdonságaitól)

1 késhegy fahéj

1 késhegy őrölt szerecsendió

……………………………………………….

1 tbl étcsoki

20 dkg vaj

Ezt nagyon óvatosan, minimum lángon, folyamatosan kézi habverővel kavarva puding sűrűségűre főzzük. Amint levettem a tűzről belekockáztam a csokit, kihűlésig kevergettem, amikor már langyos volt, géppel beledolgoztam a vajat. Egy órát hűtőben csücsült töltésig. Nagyon hálás krém, jól kenhető, jó állagú, fagyáskor jól kifagy, marcipán alá is kitűnő, nem olvasztja, jól megférnek egymással.

A kihűlt tésztát 4 lapba vágtam, kettő lap az alap, a többiből faragtam ki a mell lapjait.

Főztem még egy szirupot is, 1,5 dl víz, 6 dkg cukorral, forrás után hűt, bele egy narancs leve és 2 evőkanál rum. Ezzel locsoltam meg minden egyes lapot töltés közben. Voltak leeső darabok, meg krém is bőven, szóval kóstolót tartottam, és hmmmm, jól sikerült! Kíváncsi vagyok a svájciaknak hogy ízlett.

Tovább a blogra »