Megint egy kis rágcsa, lelket simogató vigasz-nasi. Ha jó napunk volt azért, ha kevésbé akkor meg főleg. Sokfélét kipróbáltam már, de ez….hmmm…még sosem hagyott cserben. 🙂 Ha összejövetelt szervezünk, ez az első tál, ami kiürül. 🙂
Sajtos rágcsa
40 dkg liszt
1 kocka Rama
2 kiskanál só
1 kis pohár tejföl
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
pici cukor
A lisztet a margarinnal és sóval gyors kézzel összemorzsolom, közepébe gödröt képzek, ebbe öntöm a tejföl, pici cukor, élesztő, tojássárga keveréket, gyors kézzel összeállítom. Hűvös helyen pihentetem (az élesztőnek csak a sütőben jut szerep!), majd kevéssé gyötörve kinyújtom, hajtogatom. Ezt kétszer megismétlem. Fontos, hogy ne gyötörjük a tésztát, ne olvadjon fel a vaj, ne induljon el az élesztő, különben “szalonnás” lesz.
Az utolsó hajtogatás után 3-4 mm vastagra nyújtom, lekenem egy tojással, és különféle szórásokkal tovább ízesítem. Tehetünk rá sajtot, szezámmagot, mákot, köményt, paprikát, stb. Derelyemetszővel csíkokra, kockákra, különféle formákra vágom.
Előmelegített 180 °C-os sütőben halvány pirosra sütöm.
Kívül ropogós, belül lágy-leveles, isteni. 🙂
Ezt az adagot épp egy bulira vittük, ezért a selyempapíros doboz, ami hálisten percek alatt kiürült 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: